Продължителна голяма суша най-вероятно е погубила древната цивилизация на маите. Това твърдят

...
Продължителна голяма суша най-вероятно е погубила древната цивилизация на маите. Това твърдят
Коментари Харесай

Учени: Суша е погубила цивилизацията на Маите

Продължителна огромна суша най-вероятно е погубила античната цивилизация на маите. Това твърдят учени от Съединени американски щати и Англия, заяви Сайънс алърт, представен от Българска телеграфна агенция.

Известно е, че през 9-и век цивилизацията на маите е била в крах, обвързван с бързо понижаване на популацията, обезлюдяване на градове и разрушение на системи за водоснабдяване. Учените предложиха няколко хипотези, които изясняват изгубването на цивилизацията с дефицит на плодородни земи и питейна вода, епидемии или завоевания на други нации от Централна Америка.

Били са изследвани наслагвания в езерото Чичанчанаб на полуостров Юкатан, с цел да се обясни какъв е бил климатът през епохата на цивилизацията на маите. При продължителна суша размерите вода в езерото евентуално доста са намалели и в следствие са се образували съдържащи вода кристали гипс.

Учените са установили, че от началото на 9-и век до началото на 11-и век преваляванията намалели със 70 на 100. Сушата съвпаднала с началото на Средновековния климатичен оптимум, прочут също като Средновековен топъл интервал - ера, която се характеризира с релативно топъл климат в северното полукълбо, провокиран от увеличение на слънчевата интензивност и понижаване на вулканичните изригвания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР